lauantai 21. huhtikuuta 2012

Internetarkiv och Jaiku


Under en av kursens föreläsningar gick vi igenom olika internetdatabaser med diverse arkiverings uppgifter. Vi delades upp i par och skulle sedan gå igenom en av dessa sidor. Tillsammans med Linda arbetade jag med sidan JAIKU. Hade aldrig hört talas om sidan eller fenomenet för den delen tidigare. Jaiku fungerade på samma sätt som Twitter, en av skillnaderna var att Jaiku inte var öppet för alla utan man behövde en inbjudan av någon aktiv för att kunna använda Jaiku.

Jaiku stängdes för gott i januari 2012, då Google bestämde att det inte mera var lönsamt att upprätthålla och utveckla sajten. Detta berodde högst antagligen på Twitters enorma framgång. Arkivet består av Jaikuiternas trådar som de själva flyttat över för att arkiveras. Tyckte det var extremt intressant att gå igenom de olika trådarna, det kändes mycket nostalgiskt. Vad twittrade man om före Twitter slog igenom? På basis av Jaikus arkiv bestod trådarna av allt möjligt från att ha mött upp någon på stan till politiska åsikter.

Jag började även tänka på hur snabbt internet och dess miljontals sajter utvecklas. Det är trots allt inte många år sedan Jaiku var en populär och omtyckt kommunikations sajt och trots det har den fallit i glömska för många. Blir intressant att se hur länge Facebook och Twitter lyckas hålla uppe sin popularitet. Kommer de finnas kvar om 20 år eller är de sajter vi kommer att berätta om för våra barnbarn ”När jag var ung så facebookade vi alltid…”? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti