sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Uppgift 4 - Allt finns kvar

På föreläsningen den 6.2 förelästes det om digitalisering av text. Å ena sidan tycker jag själv att det är fint att material finns tillgängligt även på nätet. Förutom att det är lättare för alla att få tag på materialet, så är även chanserna för större publik för materialet mycket större. Vem vet vem som inspireras av Runebergs texter till följd av att man hittat dem på nätet. Å andra sidan är det heller inte så trevligt att vem som helst har tillgång till allt som finns på nätet. Nu talar jag inte om att det skulle vara katastrof ifall Topelius dikter hamnade i fel händer. Tänker mera på att människor i och med bloggtrenden avslöjer och lägger upp information som senare aldrig går att få bort. Precis, du läste rätt. Jag tror inte på att man själv har kontroll över ens texter/bilder mera då man en gång laddat upp dem i cybervärlden.

Tillbaka till textdigitaliseringen. Jag har själv användt mig av html koder till en viss mån under min ungdom. På högstadiet lärde vi oss att designa egna hemsidor, senare redigerade jag ofta min IRC-galleria layout på basis av mina tidigare kunskaper. Därmed inser jag att, ifall man digitaliserar från scratch, inte tagit sig an den lättaste av uppgifter. Får väl ta och tacka de som kan och orkar för att jag tex kan blogga med hjälp av en enkel bloggportal och inte behöva skriva ut <div style="text-align: justify;"> varje gång jag skall påbörja ett stycke (höhö, kopierade koden från bloggers HTML-sida för att verka fiffig och insatt).

Allmänt anser jag att det är bra att man underlättar informationssöknings processen. Det är det som är det fina med internet, det fria informationsflödet är fantastiskt. Synd bara att det inte endast läggs upp relevant information utan även dårarna har tillgång till en större publik för deras underliga texter och ideologier. Men det är sådant man måste ta, som tur lärs det ut källkritik i skolorna.Gäääääääääsp................ Överräcker gärna digitalisering av text åt andra, njuter istället av den färdiga produkten.

2 kommenttia:

  1. Jag undrar hur din galleria profil såg ut, badass Anna! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha älä, den va svart me nå dödskallar...... UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU.

      Poista