sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Uppgift 5 - Textdigitalisering i all sin ära

Vi fick en extra uppgift efter föreläsningen den 6.2 - att kommentera både Riksarkivets och Nationalbibliotekets digitaliserade material. 

Båda sidorna kan stoltsera med att det är enkelt att leta upp det man vill ha. Tydlig layout och bra anvisningar stöder informationssökandet markant. Antalet digitaliserat material är förvånansvärt stort, detta är förstås endast en positiv sak. Nationalbiblioteket har satsat mer på att digitaliserade tidsskrifter och tidningar (det är väl en självklar grej, men skrev ut det ändå ifall någon skulle ha missat), medan man i Riksarkivets digitalarkiv finner allt möjligt från kyrkliga dokument till brev från inbördeskriget.

På Riksarkivets sidor hittar man även information om hur mycket som har digitaliserats under de senaste åren, samt mer exakt information om vad som digitaliserats så sent som under den senaste veckan. Allmänt kan sägas att både Nationalbiblioteket och Riksarkivet har gjort ett bra jobb hittills och jag hoppas att de fortsätter i samma banor.


Ps. Läste Sofias blogg och tycker precis som hon att man skulle kunna gå igenom hur man använder Riksarkivets sökmotor VAKKA. Jobbigare sökmotor får man leta efter.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti