lauantai 21. huhtikuuta 2012

Digital History

Läste detta blogginlägg berörandes ämnet digital historia i anknytning till den uppgift föreläsaren skickade ut åt oss för någon vecka sedan. Meningen var att inlägget skulle förklara vad digital historia i ett nötskal går ut på och utifrån detta skall jag nu formulera mina tankar kring vad digital historieforskning egentligen är.

För mig betyder digital historieforskning att man forskar i historien med hjälp av digitala medel, tex internet. Den stereotypiska bilden av historieforskning där man sitter i ett dammigt arkiv och går igenom material i timmar efter timmar bryts ner och forskningen effektiveras då materialet blir mer lättöverkomligt tack vare digitala baser. Precis som skribenten skriver i sitt inlägg är den digitala historieforskningen i barnskor fortfarande. Än så länge förlitar man sig på böcker och primärkällor i deras ursprungliga form. Jag tror dock att det kommer att förändras inom de närmaste åren, se bara på Riksarkivets och Nationalbibliotekets växande digitala samlingar! Ifall utvecklingen fortsätter på samma sätt och allt mer material digitaliseras anser jag att det vore underligt ifall tex skolorna i fortsättningen inte utnyttjade mera digitala sajter och mindre böcker.

Skribenten tar även upp dagens balansgång mellan att använda sig av läroböcker eller internet i skolorna. Själv tycker jag att man bra kunde inkorporera mera digitalt material i undervisningen. Speciellt på den svenska sidan är läroböckerna ofta föråldrade och det är inte ovanligt att de ursprungligen riktar sig till en svensk publik. Dock kan jag förstå att alla skolor inte har resurser till detta eftersom elektronisk utrustning även kostar. I framtiden skulle dock även långdistans undervisning underlättas märkbart då de elektroniska och digitala baserna skulle underlätta elevens informationssökande märkbart.

Den "digitala klyftan" skribenten lyfter fram verkar logisk. Då något nytt börjar slå igenom finns det för det mesta såväl motståndare som beskyddare. Det intressanta är dock konstaterandet att det oftast är den äldre generationen som tycker att detta är något bra! Har fått för mig att det oftast är de äldre "allt var bättre förr" forskarna som motsätter sig förändringar inom forskningen.

Själv hoppas jag på att den digitala historieforskningen slår igenom. Den skulle underlätta forskningen och möjligtvis öka intresset för historieforskningen då det skulle vara så mycket lättare att ha tillgång till diverse material. Förstås kommer källkritiken även på tal, men jag tror att de flesta seriösa baser (tex arkiv) skulle dyka upp digitalt ifall en omfattande digitalisering ägde rum. I väntan på den digitala historieforskningen!

Bild tagen härifrån.

4 kommenttia:

  1. Intressant inlägg! :) Jag håller med om att en bredare digitalisering av historieforskningen kunde vara till stor nytta!

    VastaaPoista
  2. Wow, kiva att nån orka skriva så där mycket om topicin 8D. Jag trodde annars också att det skulle ha varit så att dom gamla professorerna skulle ha varit emot digitalisering av historia inom historiforskning snarare än dom unga :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, blev lite väl ivrig kanske:D Men precis, trodde helt samma!! Det brukar vara så, "allt var bättre förr" ;)

      Poista