sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Sökmotoroptimering

Tack vare (eller kanske mera på grund av, hehe) min frånvaro förra veckan fick vi uppgiften att skriva om SEO, dvs sökmotoroptimering. Efter att ha kollat upp vad det överhuvudtaget innebär (tack Wikipedia!) förstod jag att jag egentligen alltid delvis har vetat vad det går ut på. Nu har jag blivit mentalt rikare genom att ha lärt mig termen SEO samt begrundat detta fenomen djupare.

SEO är ett samlingsnamn för de tekniker folk använder för att få deras sida att synas så högt uppe som möjligt då man letar på olika sökmotorer (tex google) på internet. Det klassiska är att man som rubrik för ett blogginlägg skriver något som googlas mycket eller väcker uppmärksamhet. Jag märkte själv att min personliga blogg fick en enorm uppsving då det kom till läsarantalet då jag som rubrik för mitt inlägg hade namnet på en nyöppnad bar i Helsingfors. Denna bar hade vid den tiden ingen egen hemsida så då man skrev in dess namn på google hamnade min blogg och inlägget om barbesöket på andra plats.

Det jag dock inte visste var att man kan använda sig av så många olika metoder för att få sin hemsida att stiga på sökresultatslistan. Jag har alltid trott att det endast är de sponsrade sidorna som kommer högst upp men då jag läste mera om SEO insåg jag att det verkligen finns ett invecklat system som avgör hur högt upp sidorna hamnar.

Tycker personligen att det är otroligt bra att det finns ett system som SEO. Hur jobbigt skulle det inte vara att alltid måsta scrolla i timmar för att hitta den mest relevanta sidan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti